Skip to main content

Champhai Tualchhung Chanchinthar

LIRTHEI DAN CHUNGCHANGAH INBIAKNA NEI TURIN ZOKHAWTHAR VC LEH NGO TE A IN KAU RENG : Champhai Zokhawthar VC leh All NGO Coordination Committee chuan thuchhuah siamin Champhai Transport Union te chuan Zokhawthar atanga Bungraw phur lirthei ang dan chungchangah dikhlel taka thuchhuah a awm niin an thuchhuahah an tarlang. An thuchhuah a an tarlan danin CTu hian Zokhawthar khawtlang nen inremna an lo nei tawh a. Kum 1997 khan kha tih lai SDO (Civil) hriatpuina in AO ho in inremna an lo siam tawh a. Zokhawthar khawtlangin Special Load Trip khat an lak bakah khawtlang hriatute zinin Petrol man an phut remtih a nih thu an sawi a. Khawtlangin Special Load an lak chu duh loin thla khatah Rs. 10000 in anmahni thuin an bithliah a. Hun engemaw ti hnuah Rs. 8000 ah tihniam leh in pek tawhlo thlengin anmahni thu zelin thil an lakpui tak ah chuan Zokhawthar khawtlangin kawng dang a dap lo thei ta lo a, Zokhawthar Welfare Committee (ZWC) chu November ni 9, 2017 din alo nih thu an sawi. Zokha…

CHAMPHAI DISTRICT COURT AIZAWL A SAWN C. Lalbiakenga

Tunhnaia Court chungchanga Sawrkar ruahmanna siam thar ang chuan Champhai District tan Case lian leh Court te zawk rorel Appealna khawih thei tu tur District Judge ruat ve a nih tak loh avangin Aizawl ah Court mai tur ang a thu tihtluk a nih hmel a. He mi chungchang hi District mipui ten kan hriat chhian a, Aizawl a Court lo tur a Champhai District tan Additional District Sessions Judge emaw tal kan ngiat ve thuai a tul hle mai.
1. Case thubuailian deuh chinah chuan thubuai neite leh thuhretu witness zawng zawng te chu Aizawl ah Court a ngai dawn a, hei hi a hlat tham em avangin a hautak hle dawn a ni. Thubuai lian deuh ah chuan kum 5 atanga kum 10 te rorel hun chhungin a awh thin lehnghal.
2. Champhai a Court pangai case lian lutuk nilo MLTP tih ang bawr vel case a Convict tawk thiam loh changte tan damlohna emaw thildang harsatna eng emaw riau leh vawikhat tih sual thil avang ten rorel tawh thiattur emaw, hremna hniam han dil leh na tura Appeal turin Aizawl a case file a ngai turhi a hautak leh hle mai bawk. Miharsa deuh sanghnihkhat tawng tawng chauh nei tan chuan Appeal theih loh ang tluk a ni mai dawn a ni.
3. Case lian thenkhatah chuan a tuar tu Victims ten taksa emaw riru lam ah emaw tawrhna, rang taka han chhawmdawl ngai te awm theih a ni a, chutiang mamawh tan pawh Aizawl a zuk beih ngial ngai tur hi a diklo a ni.
4. Politics thil a in erna emaw mimal inpuh chhiat duh vang emaw in man tawk tura case neih palh theih a ni tu te tan pawh . Chu tiangthila man nih hma a Bail lawkna (Anti- cipatory Bail) dil turin Aizawl bawk a ngai dawn tihna a ni a, a hautak lutuk hausa deuh tan lo chuan. Tin, Anti – cipatory Bail rikrum thil leh rangtaka dil ngai chi a nihna a bo bawk ang.
5. Champhai District chhunga dan leh dun rorelna atana thawktu Magistrate dangte, Police leh Excise te, leh helam panga thawktu zawng zawng te tan uaptulian leh thuneihna sang deuh nei an awmloh chuan thil fello leh a nghawng pawi tak a ni thei. Sawrkar tan leh mipui tan a himlo thei ve ve a ni.
6. Champhai District hian Village Council 100 (za) huapin population mihring ah pawh Aizawl leh Lunglei tih loh ah chuan pathumna ni pha anih avangin Court changtlung tak neih hi kan phu ve hrim hrim mai. Accident tawkte luman claim theihna Court thlengin awm tur zawk a ni.
7. Sawitawh angin Champhai atanga Aizawl Court kal chu tlangram kawng atan chuan a hla lutuk hrim hrim mai. District chhung khaw thenkhat atang phei chuan Kilometer 250 chuang lai te a ni.
8. He thil hi ukil te hna hmuh na mai a ni satliah lova, a tuar tu chu a tak tak a in sengso mipuite ( consumer of justice) kanni.
9. Thilnawr chhuah theih loh pawh a nilo. Additional Sessions Judge tur hi MJS te zingah an awmm ngei a, Aizawl ah an awm nghuk ringawt mai zawk a ni. Tunhnai ah Court LDC leh Peon te lak belh nual an nih a lawm awm rualin a khai pa tur ber neih loh chu a va awmzia lo ve.
10. Case lian keini aia neitlem daih Kolasib District chuan kum 2006 daih tawh khan ADM (J) an nawr chhuak daih tawh a, tunah pawh hian Champhai District mipuite kan ngawih liam mai mai laiin Kolasib District tan Additional District Judge an nawr leh daih tawh a nia, kan ngawi reng bik dawn em ni.
Hei vang hian Champhai District mipuite hamthatna atan leh Sawrkar inrelbawlna atan pawh tha zawk a nih avangin Additional Sessions Judge tal chu rangtakin Champhai ah dah thuai ni rawh se. Tunmai dinhmunah a theih loh pawn a transition period chhung a tan DC in emaw Addl. DC in emaw lo rel leh hrih mai rawh se.

Comments

Popular posts from this blog

Sermon

Thawhlehna - Thihna Hnehna
Chang thlante : I Kor 15: 1-34, Hebrai 2 : 14-15
Thawhlehna hi Bible zirtirna chiang tak leh kohhran thurin nghet tak a ni. Isua thawhlehna thuchah atang hian thurinte hi an lo to chhuak thar vek a ni. Thuthlung Thar kohhranah hian Krista thawhlehna hi kawng hnihin a inlan a. (1) Chhangphel : Hei hi sacrament rawngbawlna a ni. A tir atang rengin zirtirte khan inkhawmnaah chhang phel an ching thin. Hei hi Isua a tholeh ngei a ni tih hre lo tan chuan lungngaihna tuar rual loh hriatrengna a ni a, a hretu tan chuan ‘Chhang phel atang chuan a hmel an lo hre ta’ tih chu an testimony a ni ang. (2) Thu : Lalpa an khenbeh hnu chawlhkar tlemte chhungin zirtirte khan Lal Isua thiamlohchantirtute kha hmachhawnin a thawhleh thu leh lalna thu an hril a ni. Paula pawhin Felika hmaa a din khan ‘Mitthi thawhlehna thuah vawiinah hian in hmaah chhuahchhalhin ka awm a nih hi’ a tih kha. Tin, Thuthlung Thar ziaktute chuan Krista thawhlehna hi Pathian thu puanlawk tihkimna ni…

Sermon

Lal Isua i chawimawi ang u
Chang thlante : Matthaia 21;1-9, I Petera 3:15
Vawiin hi Tumkau Ni a ni a, Isua chu vawiin angah hian hmanah Jerusalem khawpuiah lal angin sabengtung no chunga chuangin a lut a ni. He khawvela hun a hman chhung zawng khan, vawikhat chiah, he Tumkau ni ah hian chawimawi a hlawh ve a ni. Pharisaite chuan mipui hlim taka Isua hmuaka lo au te chu a bengchheng tiin khap turin an la ngen lehnghal a. Keini, ringtute nunah pawh hian kan pianthar hlimchhawn bak hian Isua hian chawimawi a hlawh meuh lo em aw?? Vawiin hian kan thinlungah Isua hi Lalah i pawm thar leh ila, i chawimawi thar leh ang u.
Lal dangdai : Isua hian Pilata hmaah khan lal a nih thu hi a pha lo. Mahse, khawvel lal te angin leilungah lalram a nei lo va, tisa takin ralthuam nen hmelmate a bei lo va, a khawnbawl ve te lah chu sangha mantu Petera, Johana tih vel an ni. Chuvangin, a hunlaia Judate khan lal a nihna hi an pawm thei lo. An beisei Messia, Rom- ho awpbehna lak ata chhanch…

Champhai Tualchhung Chanchinthar

ni 13.12.2013 (zirtawpni)

INKALPAWHNA AVANGIN HARSATNA AWM :    Nimin chawhma dar 11 khan Bethel Community Hall ah Directorate Of Geology & Mineral Resources buatsaihin Sensitization & Awareness Programme On Quarry Operation neih a ni
    He hun hi Pu Lalhmachhuana Joint Director Geology & Mineral Resources chuan a kaihruaia, Pu H. Lalbiakkima Geologist Senior chuan Geology & Other Related Issues tih thupui hmangin zirtirna a pe a, Pu Lalremmawia Ass. Controller of Mines chuan thupui pathum, The Mizoram Minor Minerals Concession Rules 2000 tih te, Safety Precedures in Mining tih bakah Safety Restrictions As Per DGMS & Other Norms tih thupui hmangte in thu a sawi bawk a ni. Nimina mithiam thusawitute chuan, Champhai District huamchhungah hian Tuialhthei a awm an rin thu an sawi a, oil Company ten rawn luhchilh an tum laiin inkalpawhna lamah harsatna an tawk ani tih an sawi a, an motor lian leh khawlte rawn phur turin kalkawng lamah harsatna an tawk deuh a ni an ti. J…